Staršie zvyklosti týkajúce sa prípravy bravčových mäsových výrobkov si dnes pripomenuli vo Vranove nad Topľou, v mestskej časti Čemerné.
\"Nachádzame sa v období, v ktorom sa naši predkovia pravidelne zásobovali mäsom s vyhliadkou až do Veľkej noci, \" uviedol pre TASR jeden zo spoluorganizátorov podujatia Ján Ragan. Ako poznamenal, v minulosti sa na zabíjačke schádzala široká rozvetvená rodina, ktorá si pokrmy podelila rovnakým dielom. \"Každý si odnášal optimálne množstvo mäsových výrobkov, keďže domácnosti v tých časoch neboli vybavené chladiarenskými zariadeniami, \" konštatoval Ragan. O nejaký čas sa prasa zabilo na ďalšom dvore a opätovne sa delilo medzi viacerých príbuzných či známych.
K tradičným jedlám Veľkej noci kedysi patrila aj takzvaná šoudra. \"S jej prípravou sa začalo už počas fašiangov, aby postupne dozrela v slanom náleve a po vyúdení bola včas hotová na konzumáciu, \" poznamenal Ragan.
Organizátori si na dnešnú akciu pozvali aj predstaviteľov miestnej samosprávy a starostov viacerých obcí vranovského regiónu. Skúsení kulinári budú počas dnešného dňa pripravovať jaternice, klobásy, tlačenku, oškvarky či tradičný zabíjačkový paprikáš.